«
  1. Anasayfa
  2. Magazin
  3. Borusan Sürdürülebilir Fayda Programı'nda desteklenecek projeler belli oldu

Borusan Sürdürülebilir Fayda Programı'nda desteklenecek projeler belli oldu

borusan-surdurulebilir-fayda-programinda-desteklenecek-projeler-belli-oldu.jpg

Borusan’ın 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nda duyurduğu ve ilk meyvelerini de Cumhuriyetin 100. yılında alacağı Borusan Sürdürülebilir Fayda Programı’nın proje seçim süreci tamamlandı. Programa 121 başvuru yapılırken bu başvuruların 55’i iklim, 41’i eşitsizlik, 25’i de iklim ve eşitsizlik temalarını birlikte içerdi.

Toplumsal faydayı faaliyetlerinin merkezinde konumlandıran Borusan’ın hayata geçirdiği Borusan Sürdürülebilir Fayda Programı’na seçilen projeler belirlendi. Sosyal etki ve sürdürülebilirlik öncelikleri ile paralel, toplumsal meselelerde hedef grupları etkileme ve harekete geçirme potansiyeli yüksek projelerin desteklendiği programda 4 proje seçildi.   Impact Hub İstanbul iş birliği ile gerçekleştirilen Borusan Sürdürülebilir Fayda Programı’na 121 başvuru yapılırken bu başvuruların 55’i iklim, 41’i eşitsizlik, 25’i de iklim ve eşitsizlik temalarını birlikte içeriyordu. Başvurular 25 farklı şehirden gelirken yoğunluklu olan iller İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya, Eskişehir olarak sıralandı. 

İklim krizi ve eşitsizlik odağında 4 proje seçildi

Programa yapılan başvurular uygulanabilirlik, yaratıcılık, etki alanı & değişim potansiyeli, somut çıktı sunma potansiyeli ve sürdürülebilirlik kriterlerine göre değerlendirilirken Borusan Sürdürülebilir Fayda Programı’na seçilen projeler ve konuları ise şöyle;

Ayşe Damla İşeri Sunman’ın Dem Derneği ile hayata geçirdiği Sağır ve İşitme Engelli Kadın Hakları Eğitim Platformu, Türkiye’de sağır ve işitme engelli kadınların toplumsal cinsiyet eşitliği temelli hakları ile ilgili farkındalığının artmasını amaçlıyor.  

Burçe Tutku Tuncalı ve Nebiye Arı’nın hayata geçirdiği Komedyen Kadınlar Dayanışma Ağı ve Komedi Kulübü İnisiyatifi, Türkiye’deki komedyen kadınlara işlerini sürdürebilmeleri için daha fazla sahne imkanı yaratmayı, yeni komedyen adayları için atölyeler düzenlemeyi ve sektör içinde eşitliği gözeten dayanışma ağı oluşturmayı hedefliyor.

Nesra Gürbüz ve Gülşah Özdemir Koryürek, Zaman Yolcusu Kreta isimli projeleri ile çocuk hakları odağında iklim krizinin etkilerini çocuklara anlatmak, kısa film, videolu kitap serisi ve hikayeleştirme yolu ile farkındalık yaratmak amaçlıyor.

Prof. Dr. Mustafa Sarı liderliğinde hazırlanan Pinaların Çığlığı adlı proje ise Marmara Denizi’ndeki müsilajın ve iklim değişikliği sebebiyle yaşanan ekosistem tahribatının etkilediği Pina popülasyonunu bilimsel verilerle ve restorasyon stratejileriyle korumayı amaçlıyor. Marmara denizinde koruma altında olan pinalar saatte 6 litre suyu temizleyerek ekolojik dengenin ve biyoçeşitliliğin korunmasına olumlu katkı yapıyor.

Etki yaratma potansiyeli yüksek projeler başvurdu

Jüride yer alan Borusan Holding İnsan, İletişim ve Sürdürülebilirlik Grup Başkanı Nursel Ölmez Ateş, programa çok kıymetli projelerin başvurduğunu belirterek “Borusan’ın sürdürülebilirlik odak noktalarından iklim ve eşitsizlikler özelinde birbirinden değerli projeler aldık. Hepsi yüksek farkındalıklı ve etki yaratma potansiyeli fazla olan çalışmalardı. Başvuran tüm proje sahiplerine teşekkür ediyorum. Seçilen 4 projenin gelişim ve ilerleme aşamalarında yanlarında olacağız ve güzel sonuçlar elde edeceğimizi düşünüyorum” dedi.

Impact Hub İstanbul Kurucu Ortağı Ayşe Sabuncu, Borusan ile birlikte fayda odaklı bu programı hayata geçirmekten mutluluk duyduklarını ifade ederek “Programımıza çok değerli projeler başvurdu. Sorunları iyi analiz eden, yenilikçi çözüm önerileri getiren ve farklı bir pencereden bakış açısı sağlayan çalışmalar gördük. Seçilen projelerle çıkacağımız yolculuk için büyük bir heyecan duyuyoruz” dedi.

FutureBright ve Davranış Enstitüsü Kurucusu Akan Abdula ise programla ilgili “Bu kadar önemli bir konuda, sürdürülebilirlik konusunda bu kadar ayağı yere basan vaka dinlemek, bana çok iyi geldi, umut verdi. Projelerin zenginliği ise şaşırtıcıydı. Farklı başlıklarda farklı sorunlara çözüm önerileri sunan projeleri dinlerken birkaç saatliğine dünyam güzelleşti” dedi.

AKQA İstanbul Grup CEO’su Alemşah Öztürk, dinlediği projeler arasında kendisi için Zaman Yolcusu Kreta ve Komedyan Kadınlar fikirlerinin öne çıktığını ifade etti ve şunu ekledi “Çünkü çocuklar için iklim değişikliğini anlatmanın yaratıcı bir yolu. Başladıkları konsept çok daha global bir şeye dönüşebilir. Sürdürülebilirliğinin çok büyük olduğuna inanıyorum. Komedyen Kadınlar Kulübü de çok beğendiğim fikirlerden biri. Konuşulmayan bir şey. Bununla birlikte yeni fikirler en hızlı mizahla yayılır. Projelerde dikkat ettiğim noktalar ise yaratıcılık, etki, sürdürülebilirlik ve insanları etkileme potansiyeli oldu”.

Nasıl Bir Ekonomi yazarı Didem Eryar Ünlü, umut veren ilham ve cesaret veren projeler dinlediklerini belirtti: “Çok fazla krizle karşı karşıya olduğumuz bir süreçten geçiyoruz. İklim krizi, toplumsal cinsiyet eşitliği, kapsayıcılık sorunlarına cevap üreten çok değerli projeler izledik. Benim için en önemli konu projelerin hayata geçirilebilirliği, sürdürülebilirliği ve yaratıcı olmasıydı. Başvuruları yapanların sorunların farkında olduğunu gördük ve bu farkındalıkla harekete geçmeleri çok umut verici. Gençlere inanıyoruz.”

Yazar, yönetmen Ebru Nihan Celkan, bütün projeleri çok etkileyici bulduğunu belirtirken en önemli kriterinin hızlı hayata geçebilmesi olduğunu söyledi ve şunu ekledi: “Krizleri bir an önce hangisi söndürebilir, etki edebilir ve dokunduğu alana etki edebilir kriterlerinden yola çıktım.”

Yuvam Dünya Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Kıvılcım Pınar Kocabıyık, çok inovatif, kapsayıcı ve etki yaratacak projelerin öne çıktığını ifade ederken iklim krizi ve eşitsizlikler özelinde bilinç düzeyi yüksek projelerin başvurduğunu söyledi.

Proje sahipleri kapasite geliştirme ve mentorluk desteği alacak

Seçilen 4 proje sahibi, Ocak ile Mayıs ayları arasında projelerini uygulama fırsatı bulurken bu süreçte kapasite geliştirme ve hibe desteğinin yanı sıra ihtiyaçları doğrultusunda uzmanlardan mentorluk desteği alacak. Borusan Sürdürülebilir Fayda Programı kapsamında çeşitli alanlarda eğitim verilirken süreci birlikte takip etmek amaçlı katılımcı buluşmaları düzenlenecek. İklim krizi ile mücadele ve eşitsizlikleri azaltma odak noktalarında farkındalık temalı etkinlikler gerçekleştirilecek. Projeler Haziran ayında gerçekleşecek kapanış etkinliği ile tamamlanacak ve katılımcılar, proje çıktılarını anlatacakları sunumlar yapacak.

 

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

Bir Cevap Yaz

Yerel Haber Hakkında

Bir Cevap Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *