«
  1. Anasayfa
  2. Kültür Sanat
  3. AKM HAFTALIK ETKİNLİKLERİ (30 EKİM-6 KASIM)

AKM HAFTALIK ETKİNLİKLERİ (30 EKİM-6 KASIM)

akm-haftalik-etkinlikleri-30-ekim-6-kasim.jpg

AKM HAFTALIK ETKİNLİKLERİ (30 EKİM-6 KASIM)

İstanbul’da gerçekleşen unutulmaz etkinliklere ev sahipliği yapmaya devam eden Atatürk Kültür Merkezi, 30 Ekim-6 Kasım tarihleri arasındaki programıyla dikkat çekiyor

ANADOLU ATEŞİ//TÜRK TELEKOM OPERA SALONU//31 EKİM SALI 20.00// 6 KASIM 2023 PAZARTESİ-20:00

Anadolu Ateşi’nin temel konsepti medeniyetler buluşmasıdır. Doğu ile batı kültürlerinin buluşmasını hedefleyen, evrensel barış mesajları veren bir dans portresidir. Halk danslarını bale, modern dans ve dansın diğer disiplinleri ile sentezleyerek dünyaya modern standartlarda bir gösteriyi, bir kültürel şöleni sunmaktadır. Kaynağını Anadolu’nun binlerce yıllık mitolojik ve kültürel tarihinden alan Anadolu Ateşi hemen hemen her yöreden derlenmiş 3000 halk dansı figürü ve halk müziğini içinde barındıran özgün bir projedir. Mustafa Erdoğan imzasını taşıyan proje, Anadolu’nun binlerce yıllık kültür ve tarih mozaiğinin barışla harmanlanan ateşini tüm dünyaya tanıtmayı hedeflemektedir.

GİSELLE // İSTANBUL DEVLET OPERA VE BALESİ // TÜRK TELEKOM OPERA SALONU// 1 KASIM 2023 ÇARŞAMBA 20:00

İstanbul Devlet Opera ve Balesi’nin 2023-24 sanat sezonunda sahneye koyacağı; konusunun büyük Alman şairi Heinrich Heine’nin “Almanya Üzerine” adlı kitabında anlattığı Wililer Efsanesi’nden alındığı Giselle, Fransız besteci Adolphe Adam’ın (1803-1856) müzikleri üzerine Jean Coralli-Jules Perrot-Marius Petipa koreografisiyle, kırsal yaşam biçimi ile olağan dışı dünyayı bir arada işleyen, aşkın yüceliği ve tutkunun vazgeçilmezliğini vurgulayan, romantik balenin en önemli yapıtından biri olan eser, ilk kez 28 Haziran 1841’de Paris’teki Salle Le Peletier’de bulunan Ballet du Théâtre de l’Académie Royale de Musique’de sahnelendi. Doğaüstü ögelerle dolu olan Giselle balesi, dans etmeyi çok seven, genç ve güzel, bir o kadar da utangaç Giselle adında bir köylü kızı ile kendisini ona ‘’Loys’’ adlı bir çiftçi olarak tanıtan ve Giselle’e delicesine âşık olan Kont Albrecht’in trajik ve romantik hikâyesini konu alıyor. Aşk, hüsran, ölüm, vicdan azabı, kavuşamama ve yeniden birleşme düşü ekseninde geçen Giselle; tüm bu ‘imkânsız aşk’, ‘zengin erkek – fakir kız’ gibi dramatik konuları ve ikinci perdede gerçek dışı, fantastik olayları anlatırken gerek koreografide gerekse görsellikle seçilen estetik dil sayesinde, romantik balenin baş yapıtlarından biri haline geldi. İstanbul Devlet Opera ve Balesi’nin bu yıl yeniden repertuvarında yer verdiği Giselle balesini Zeynep Sunal Öngün sahneye koyuyor.

 

ATATÜRK HAFTASI KONSERİ // İSTANBUL DEVLET TÜRK MÜZİĞİ TOPLULUĞU// AKM ÇOK AMAÇLI SALON//2 KASIM 2023 PERŞEMBE- 19.00

Sanat Yönetmeni Ferruh Yarkın önderliğindeki konser, İstanbul Devlet Türk Müziği Topluluğu tarafından sahneye konacak. Atatürk’ü Anma Haftası nedeniyle 2 Kasım 2023 tarihinde AKM Çok Amaçlı Salonda saat 19.00’da Atatürk’ün sevdiği şarkılardan oluşan bir repertuvarla siz değerli sanatseverlerin karşısında olacak.

FAUST OPERASI // İSTANBUL DEVLET VE OPERA BALESİ // TÜRK TELEKOM OPERA SALONU//

2 KASIM 2023 PERŞEMBE-20:00

 

İstanbul Devlet Opera ve Balesi, Gounod’nun başyapıtını sahneliyor… Alman yazar J. W. Goethe’nin aynı adlı eserinden uyarlanan, Fransız besteci Charles-François Gounod’nun başyapıtı “Faust” operası, İstanbul Devlet Opera ve Balesi tarafından sahneleniyor. Goethe’nin edebiyat, politika ve doğa bilimleri üzerine yazdığı tüm eserlerinin bir özeti olarak kabul edilen “Faust”un librettosu, Jules Paul Barbier ile Michel Florentin Carré’ye ait. Dramatik bir yapıya ve çarpıcı görselliğe sahip olan eserin oldukça sürükleyici olan konusu ise şöyle: İhtiyar Doktor Faust, kasvetli, karanlık odasında gençliğinin özlemini duymaktadır. Dua da etse derdine çare bulacağından emin değildir. Bu nedenle şeytanı çağırmaya karar verir. Şeytan Méphistophélès yüzünde alaycı gülümseyişiyle gelir ve Faust’a ne istediğini sorar: “Para mı, ün mü?” Yaşlı Doktor Faust ise hiçbirini istemez, o sadece gençliğini arzulamaktadır. Şeytan ona gençliğini verecektir ancak buna karşılık ondan ruhunu ister. Ve Méphistophélès kozunu oynar.  Aniden güzel bir kız hayali belirir, bu Marguerite’dir. Marguerite’i gören Faust heyecanla pazarlığı kabul eder. Böylece olaylar gelişir ve Faust genç bir delikanlı olarak kaderini Şeytan Mephistopheles’nin ellerine bırakır.

MÜZİK TAKVİMİ KASIM AYINDAN YANSIYANLAR // CUMHURBAŞKANLIĞI KLASİK TÜRK MÜZİĞİ KOROSU// AKM ÇOK AMAÇLI SALON // 3 KASIM 2023 CUMA 19.00

Cumhurbaşkanlığı Klasik Türk Müziği Korosu tarafından hazırlanan programda, dünya takviminin müzik kültürümüze yansımalarının peşine düşülüyor. Türkiye ve dünya tarihinde iz bırakan sosyal, kültürel ve siyasi olaylar ile müzik kültürümüz arasında şaşırtıcı bağlar kuruluyor. Konuyla ilgili eserlerin seslendirildiği programda, perdeye yansıtılan fotoğraf ve belgelerle, dinleyici zaman tünelinde bir yolculuğa çıkarılıyor. Programı Mehmet Güntekin, koro ses ve saz sanatçılarının refakatiyle sunuyor. Programda Aybige Demir Okan, Taner Yalçın solist olarak Şehnaz Ayan, Serap Çağlayan, Murat Aydemir sazlarda yer alıyor. 

DANS ADRENALİN PRÖMİYERİ/İSTANBUL DEVLET OPERA VE BALESİ MODERN DANS TOPLULUĞU// AKM TİYATRO SALONU// 4 KASIM 2023 CUMARTESİ 20.00

İstanbul Devlet Opera ve Balesi Modern Dans Topluluğu MDT İstanbul, beş parçadan oluşan DANS ADRENALİN adlı programıyla 2023-24 sanat sezonuna başlıyor. Programda; önceki sezonlarda MDT İstanbul ile çalışmış Koreli koreograf Dong Kyu Kim’in yeni parçası “Seni Görüyorum”, MDT İstanbul sanatçılarından Alper Marangoz’un yeni çalışması “Bahar” ve değişen kastıyla tekrar sergilenecek olan “Koz” adlı çalışma, topluluğun yeni koreograflarından Ferhat Güneş’in pandemi dönemi çalışması “RE-Side” adlı kısa filmin sahne uyarlaması olan “RESIDE/Düşler 3 Kere Görülmeli” ve tanınmış birçok dans topluluğunun koreograflığını sürdüren, aynı zamanda geçmiş sezonlarda MDT İstanbul’un “Akdeniz” adlı gecesinde “Mantra” koreografisiyle yer alan İhsan Rüstem’in “Anikka” adlı yeni çalışması yer alıyor. Işık tasarımını Taner Aydın’ın, kostüm ve dekor tasarımını Olcay Engin Kaymaz’ın üstlendiği Dans Adrenalin, 4 Kasım tarihinde AKM Tiyatro Salonundaki prömiyerinden sonra, 28 Kasım ve 12 Aralık’ta yeniden AKM Tiyatro Salonunda seyirciyle buluşacak.

RİCHARD // TÜRK TELEKOM OPERA SALONU // 5 KASIM 2023 PAZAR 20:00

Yıl 2012. Kral III. Richard’ın kemikleri Leicester’da bir otoparkta bulunur. Kemiklerin adli tıp uzmanlarınca araştırılıp kanıtlanması uzun bir zaman alacaktır. Richard Hell, tek bir beden, tek bir zihin içerisinde, dünyanın tüm bedenleri ve tüm zihinleri arasında uçuşarak kendisini inşa etmeye çalışan bir kimlik(siz) olarak, gerçekten de dünyaya yeni bir insan türü armağan edebilecek mi? Okan Bayülgen, Shakespeare’in Richard’ı hikâyeleştirmesini tartışmaya açıyor. Yabancı olmayı, yalnızlaşmayı, vahşileşmeyi tartışırken hayali bir tiyatro kumpanyası Shakespeare’in III. Richard’ını tekrar oynuyor.

 

BABAMIN ŞARKILARI//MERCAN SELÇUK DANS TOPLULUĞU // AKM TİYATRO SALONU // 6 KASIM 2023 PAZARTESİ 20.30

Timur Selçuk’u, aramızdan ayrılışının 3. yılında anıyoruz. Eşi, kızları ve Mercan Selçuk Dans Topluluğu sanatçılarının hazırladığı “Babamın Şarkıları” modern bale temsili, 6- 9 Kasım akşamları saat 20.30’da sanatseverler için ücretsiz olarak AKM Tiyatro Salonu’nda olacak.

Detaylı bilgi için www.akmistanbul.gov.tr adresi ziyaret edilebilir.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Bir Cevap Yaz

Yerel Haber Hakkında

Bir Cevap Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *