«
  1. Anasayfa
  2. Sağlık
  3. Glutensiz Ekmek Tarifi

Glutensiz Ekmek Tarifi

Glutensiz Ekmek Tarifi

Sağlıklı bir yaşam sürdürmek isteyenler glutensiz beslenmeye özen göstermektedir. Gluten, arpa buğday gibi tahılların içinde bulunan bir proteindir. Protein oluşu herkese faydalı olacağı anlamına gelmemektedir. Bazı kişilerde gluten, sindirim sisteminin işleyişine zarar vermektedir. Ekmek yaşamımızın olmazsa olmaz besinlerinden biridir. Gluten hassasiyeti olanlar için glutensiz ekmek tarifi ile karşınızdayız.  Tarifimiz sayesinde evinizde glutensiz ekmek yapabileceksiniz.

Malzemeler

  • 2 Su bardağı glutensiz un
  • 1 Su bardağı Ilık su
  • Çeyrek su bardağı zeytinyağı
  • 1/4 Su bardağı yoğurt
  • 2 Yemek kaşığı bal
  • 1 Paket kuru maya
  • Yarım yemek kaşığı tuz
  • 2 Adet yumurta
  • 1 Çay kaşığı kabartma tozu
  • 1 Çay kaşığı elma sirkesi

Glutensiz Ekmek Yapılışı

Öncelikle mayayı hazırlamakla başlayalım. Derin bir kaseye ılık suyu alın içine bal ve kuru mayayı ekleyin. Maya çözülüp aktifleşene kadar 10 dakika bekleyin. Maya köpüklenip kabardığında hazır demektir.

Başka derin bir karıştırma kabında glutensiz un, tuz, kabartma tozunu karıştırın. Karıştırdıktan sonra üzerine zeytinyağı, yoğurt, elma sirkesi ve yumurtayı ilave ederek iyice çırpın. Önceki kapta bulunan maya ve bal karışımını da hamur kabına alarak karıştırmaya devam edin. Elde ettiğiniz hamuru iyice yoğurun ve üstünü temiz bir bez ya da streç ile kapatıp mayalanmaya bırakın.

Hamur mayalanma işleminde beklerken bu esnada fırınınız 180 derece sıcaklığa ulaşana kadar ısıtın. Mayalanma işleminin ardından 40-45 dakika pişirme süresi yeterli olacaktır. Ekmeğinizin kabarması için fırınınızın ağzını sık sık açmamaya özen göstermelisiniz.

Glutensiz Ekmek Nasıl Saklanmalı?

Pişirme işleminin ardından soğumaya bırakabilirsiniz. Glutensiz ekmek, diğer ekmek çeşitlerine kıyasla daha çabuk bayatlayabilir. Glutensiz ekmeğin nem oranı fazla olduğundan dolayı fazla kalanı buzdolabında muhafaza edebilirsiniz. Eğer çok daha uzun süreli muhafaza istiyorsanız derin dondurucu sağlıklı bir seçim olacaktır.

Glutensiz Ekmeğin Faydaları

  • Gluten intoleransı hassasiyeti olanlar için faydalıdır.
  • Aynı zamanda çölyak hastaları için ekmek çeşidi olarak bir kurtarıcıdır.
  • Sindirim sorunlarını azaltır.
  • Gluten hassasiyeti olanlar, gluten tükettiklerinde enerjileri düşer ve halsizlik baş gösterir. Glutensiz ekmek sayesinde enerji düşüşü yaşanmaz.
  • Cilt sağlığını hafifletir ve artmasını engeller.
  • Kan şekerinin ani şekilde yükselmesini ya da düşmesini engeller.
  • Diyet yapanlar için doğru bir ekmek tercihi olacaktır.

Glutensiz ekmek tarifi yazımızın sonuna geldik. Ekmek çeşitleri ve lezzetli tarifler için Alaybeyi Un web sitesini ziyaret etmeyi unutmayın! https://www.alaybeyi.com.tr/blog/

Bir Cevap Yaz

Yerel Haber Hakkında

Bir Cevap Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *