«
  1. Anasayfa
  2. Ekonomi
  3. SAS, Yapay Zeka Destekli Sektörel Çözümler İçin 1 Milyar Dolar Yatırım Yapacak

SAS, Yapay Zeka Destekli Sektörel Çözümler İçin 1 Milyar Dolar Yatırım Yapacak

sas-yapay-zeka-destekli-sektorel-cozumler-icin-1-milyar-dolar-yatirim-yapacak.jpg

“Önümüzdeki üç yıla yayılacak olan yatırımla çok sayıda sektöre yönelik bulut öncelikli çözümler desteklenecek.”

Analitik lideri SAS, belirli sektörlerin ihtiyaçlarını hedef alan ileri analitik çözümlerini daha da geliştirmek için önümüzdeki üç yıl içinde 1 milyar dolar yatırım yapacağını duyurdu. SAS, bankacılık, kamu, sigorta, sağlık hizmetleri, perakende, üretim, enerji ve daha birçok sektörün karşılaştığı zorluklara özgü çözümler sunma konusunda onlarca yıldır sürdürdüğü çalışmalarını daha da genişletecek. Söz konusu sektörlere yönelik geliştirmeler ve sunulan çözümlerle gelen hızlı değer sunma yeteneği, SAS’ı farklılaştıran temel unsurları oluşturuyor.

Tüm sektör çözümleri, SAS’ın buluta uyumlu yapay zeka ve analitik platformu SAS® Viya® üzerinde çalışacak.

SAS CEO’su Jim Goodnight, konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada: “İşletmeler, ekonomik durgunluk tehdidi ve tedarik zincirine dair sıkıntılardan, işgücü azlığı ve mevzuat değişikliklerine kadar pek çok zorlukla karşı karşıya. Sektör odaklı analitikten elde edilen içgörülerle direnç kazanan kuruluşlar, söz konusu zorluklara rağmen yeni fırsatların kapılarını aralayabilirler. Yapacağımız bu yatırım sayesinde SAS, sahtecilik ile mücadele etmek, riskleri yönetmek, müşterilere ve vatandaşlara daha iyi hizmet sunmak ve bundan çok daha fazlası için yapay zeka, makine öğrenimi ve ileri analitik kullanan şirketleri desteklemeye devam edecek. Pazarın en iyi analitiğini sunarken, inovasyona olan bağlılığımızı da sürdüreceğiz.”

Ar-Ge inovasyonu + sektör uzmanlığı = Toplum için analitik

Milyar dolarlık yatırım, doğrudan araştırma ve geliştirme, sektör odaklı iş kolu ekipleri ve sektörel pazarlama çabalarına ayrılacak. Ayrıca SAS veri bilimcilerinin, istatistikçilerinin ve yazılım geliştiricilerinin danışmanlar, sistem mühendisleri ve belirli sektör deneyimine sahip pazarlamacılarla birlikte gerçekleştirdiği inovatif çalışmaları finanse edecek.

Söz konusu yatırım veri analitiğinin demokratikleştirilmesi yönündeki eğilimle de uyumlu olacak. İleri analitiğin gücünün farklı deneyimlere ve iş görevlerine sahip daha fazla insanın elinde olması, kuruluşlara ve topluma fayda sağlayacak. SAS bu yaklaşımı herkes için, her yerde analitik olarak tanımlıyor.

Kurumlar değerli içgörüler elde etmek için yapay zeka, makine öğrenimi, bilgisayarlı görü ve nesnelerin internetine (IoT) dair analitik yaklaşımları benimsemeye devam ederken, tüm yetkinlik düzeylerine sahip bireyler SAS Viya üzerinde çalışan çözümlerin sunduğu, çok az kod kullanılan veya hiç kod kullanılmayan seçenekler aracılığıyla analitik sürecine katılabiliyor.

Veri bilimciler ve istatistikçiler SAS’ın sektörel çözümlerini kullanarak yapay zeka, makine öğrenimi ve diğer güçlü analitik yeteneklerinden faydalanabiliyor. Daha da önemlisi, sahteciliği daha iyi tespit etmek ve önlemek için tüm bunları iş analistleri, kamu sağlığını ve güvenliğini iyileştirmek için çalışan şehir planlamacıları, hasta bakımını iyileştirmek için çalışan tıbbi personel ve üretim montaj hatlarını optimize etmek için ön saflarda yer alan çalışanlar da kullanabiliyor.

En yeni SAS sektör çözümleri

SAS halihazırda sektörlere özel çok çeşitli çözümler sunuyor. Bunlar devam eden yatırımlarla daha da geliştirilecek ve SAS’ın ek ihtiyaçları karşılamak için yeni çözümler geliştirmesine yardımcı olacak.

SAS’ın sektör uzmanlığının yakın zamandaki bazı örnekleri ise şöyle:

Finansal hizmetlerdeki dalgalanmaların yönetimi ve müşteri deneyiminin geliştirilmesi

Geçtiğimiz yılın sert ekonomik rüzgarları küresel piyasaları sarsarak salgın sonrası toparlanmayı tersine çevirdi ve bir risk ortamı oluşturdu. Bankacılık ve sigorta alanındaki müşterilerinin karşılaştığı zorluklarla başa çıkmalarına yardımcı olmak için SAS, özellikle entegre bilanço yönetimindeki başarısıyla tanınan finansal risk kuruluşu Kamakura Corp. şirketini satın aldı.

SAS’ın tarihindeki en büyük satın alma olan bu işlem, kantitatif risk yönetimi alanındaki en tanınmış isimleri SAS’ın kadrosuna kattı. Bu satın alma aynı zamanda SAS’ın entegre risk çözümleri paketindeki gelişmeleri de hızlandırıyor. SAS Asset and Liability Management-ALM, SAS Viya için yeniden düzenlendi ve bankaların son dönemdeki iflasları tetikleyen likidite ve bilanço risklerini tahmin etmelerine ve azaltmalarına yardımcı oldu. 

SAS ayrıca karar destek noktasındaki inovasyonlara da öncelik veriyor. Birleştirilmiş, yapay zeka destekli bir mimariyle sunulan silo yapısındaki işlevleri (örneğin işe alım, kredi riski, sahtecilik tespiti, pazarlama gibi) birbirine bağlamak ve paylaşılan verileri ve analitiği kullanmak, finans şirketlerinin operasyonel karmaşıklığı düzene sokmasına yardımcı olurken, müşteri deneyimini iyileştirerek daha hızlı, daha doğru kararlar almasını sağlıyor.

Mükellef vergilerinin ve kamu gelirlerinin korunması

Her yıl, dünyanın dört bir yanındaki hükümetler vergi kaçakçılığı ve vergiden kaçınma nedeniyle büyük meblağlar kaybediyor. Bu da hükümetlerin vatandaşlara temel hizmetleri sunma kabiliyetini zayıflatıyor. 

SAS Tax Compliance, uyumsuzluk ve sahtecilik vakalarını otomatik olarak izlemek ve tespit etmek için büyük miktarda vergi verisine ileri analitik çözümleri uygulayarak devletlerin gelir akışlarını korumalarına yardımcı oluyor.

Bunun sonucunda devlete ait vergi kurumları potansiyel sahteciliğe dair erken tespit yeteneklerini artırabiliyor, vergi kaçakçılığı planlarını ortaya çıkarabiliyor, denetimleri hızlandırabiliyor.

Zorlu piyasa koşullarında dinamik sigorta fiyatlandırması

Sigorta Bilgi Enstitüsü, 2022’yi mal ve kaza sigortası için son dönemlerin en kötü yılı olarak nitelendirdi. AM Best tarafından yapılan araştırmaya göre, Ian Kasırgası gibi felaketler nedeniyle ABD mal ve kaza sigorta endüstrisi 26,5 milyar dolar zarar etti.

Sigortacılar, iklim riskinin arttığı bir ortamda ayakta kalabilmek için likiditeyi desteklemek amacıyla primleri yükseltmek zorunda kalıyor. Bu da zaten istikrarsız olan piyasada müşterilerin hayal kırıklığına uğramasına neden oluyor. Hızlı, doğru ve tarafsız prim fiyatlandırması, bir yandan tüketicilerin iç huzurunu sağlarken, diğer yandan ödeme gücünü ve rekabet yeteneğini korumak adına çok önemli.

SAS Dynamic Actuarial Modeling, bu noktada optimize edilmiş veri hazırlığı ve makine öğrenimi ile desteklenen son derece esnek modelleme yetenekleri sağlıyor. Bu, sigortacıların hızlı ve sıkıntılı mevcut piyasada adil fiyatlandırma sunmalarına yardımcı oluyor.

Dijital sağlık dönüşümünün ve tedavinin hızlandırılması

Hayat kurtaran tedavi araçlarının geliştirilmesinden hastaların ve hasta deneyiminin iyileştirilmesine kadar, SAS’ın sektör lideri uzmanlığıyla daha iyi sağlık hizmetleri sunma çabasının ön saflarında yer alıyor.

SAS Health bu alanda nüfus sağlığı, operasyonlar, finans alanlarında sektöre özel uygulamalar ve yapay zeka çözümleri sunuyor. Sağlık kuruluşlarının daha güvenli ve daha uygun maliyetli yüksek kaliteli bakım sunmalarına yardımcı oluyor. Hasta popülasyonu verilerinin analize hazır kohortlara dönüştürülmesinde veya değere dayalı bakım ve ödeme modelleri hakkında bilgi sağlanmasında, SAS’ın işaretlemeye ve tıklamaya dayalı sezgisel arayüzleri, klinisyenlerin ve iş analistlerinin sağlık hizmetleri dönüşümünü hayata geçirmelerine verilerindeki gizli eğilimleri görselleştirmelerine yardımcı oluyor.

SAS ayrıca yeni tedavilerin yolunu açan klinik araştırmaları da destekliyor. Örneğin klinik araştırmaların yaklaşık yüzde 90’ı kayıt zaman çizelgelerini karşılayamıyor. SAS Clinical Enrollment Simulation, kayıt planlamasını bilgiyle donatmak için güçlü analizler kullanıyor ve kayıt hedeflerinin karşılanamamasından kaynaklanan gecikmelerin önlenmesine yardımcı oluyor.

Perakende ve tüketim mallarına yönelik talebin öngörülmesi ve planlanması

Perakendeciler ve tüketim malları üreticileri, günümüzde hassas talep planlamasına her zamankinden daha fazla ihtiyaç duyuyor. Yapay zeka destekli SAS Intelligent Planning Cloud yardımıyla şirketler, müşterilerin ihtiyaçlarını ve sevkiyatlardaki olası kesintileri daha iyi tahmin edebiliyor ve karşılayabiliyor.

SAS Cloud üzerinde yer alan bu hizmet odaklı yazılım çözümü, SAS Viya analitiği ve makine öğrenimi ile uçtan uca tamamen otomatize olarak sunuluyor. Bu çözüm sayesinde perakendeciler ve tüketim malları üreten şirketler verilerini hızla değere dönüştürebiliyor.

Enerji şebekelerinin güvenilirliğinin artırılması

Elektrik kesintilerinin yaklaşık üçte biri ekipman arızalarından kaynaklanıyor. Bu arızaların onarımı oldukça maliyetli, onarımı yapan çalışanlar için risk oluşturuyor ve müşterileri – evleri, okulları, fabrikaları ve daha fazlasını – elektriksiz bırakıyor.

SAS Grid Guardian AI, çöp kamyonları benzeri hizmet araçlarına monte edilen IoT sensörlerinden akan verileri analiz ediyor. SAS iş ortağı Exacter’den gelen bu sensörler iletim hatlarından gelen radyofrekans emisyonlarına ilişkin verileri okuyor. Ardından SAS yapay zeka, makine öğrenimi ve gerçek zamanlı analitik ile bu verileri analiz ediyor.

Sonuçta kamu şirketleri, ekipman arızalarını meydana gelmeden önce tahmin edebiliyor. Böylece güvenilirliği artırmanın yanı sıra, hizmet kesintilerini ve ekiplere dair riskleri azaltmak için bakım programlarına öncelik verebiliyor.

Sorumlu pazarlama faaliyetleri ve karlılığın artırılması

Pazarlamacılar, müşterilere dair faaliyetlerinde veri teknolojilerini kullanırken sorumlu ve şeffaf olmak ve markayı iyi bir şekilde temsil etmek konusunda daha önce hiç olmadığı kadar büyük bir baskıyla karşı karşıya. Günümüzde bir pazarlamacı olarak sorumluluk sahibi olmak; gizlilikle ilgili değişen müşteri beklentilerini hesaba katmayı, üretken yapay zeka gibi gelişmekte olan teknolojileri benimsemeyi ve pazarlama programının değerini anında ölçebilmeyi gerektiriyor.

Bu koşullar, sorumlu pazarlama faaliyetlerini bir zorunluluk haline getiriyor. Bu noktada SAS Customer Intelligence 360, markaların müşteri verilerini, pazarlama teknolojisini ve kaynaklarını sorumlu bir şekilde kullanmasına yardımcı oluyor. Çözümün güçlü analitik yetenekleri sayesinde markalar sadakat ve güven yaratabiliyor, yasal ve etik uyumluluk sağlayabiliyor, pazarlama varlıklarını optimize edebiliyor ve işletmenin kârlılığını artırabiliyor.

İş ortakları kilit bir rol oynuyor

SAS’ın geniş iş ortakları ağı, sektöre özel çözümlerin geliştirilmesine ve kullanıma sunulmasına yardımcı oluyor.

Microsoft Çözüm Grubu ISV Satış Başkan Yardımcısı Alvaro Celis, şunları söylüyor: “SAS’ın güçlü sektörel çözümleri yaratma konusundaki onlarca yıllık liderliği ve bu çözümleri buluta taşımak için SAS Viya’yı kullanması, müşterilerin ortaklığımıza değer vermesinin temel nedenlerinden biri. SAS ve Microsoft, yapay zeka ve ileri analitiği bankacılık, kamu, sigorta, sağlık hizmetleri ve diğer sektörlerin ihtiyaçlarına göre uyarlayarak, ortak müşterilerimiz adına çok önemli bir fark yarattı.”

Microsoft, SAS ve çip üreticisi AMD tarafından ortaklaşa sunulan, bellek içindeki son derece hassas veriler için gelişmiş koruma sağlamak üzere tasarlanmış yeni bir teknoloji olan Azure güvenilir hesaplama, bu tür ortaklıklara güzel bir örnek. Bu teknoloji, finansal hizmetler, sağlık hizmetleri ve kamu gibi yüksek düzeyde düzenlemeye tabi sektörlerdeki müşteriler için gizliliği ve veri güvenliğini önemli ölçüde artırabiliyor.

Microsoft Azure üzerinde SAS Viya, yakında SEV-SNP teknolojisine sahip AMD EPYC™ işlemcileri için Azure güvenilir hesaplama özelliklerini de içerecek. Bu, SAS Viya müşterilerine ihlal riskini daha da azaltmak ve uyumluluğu güçlendirmek adına daha güvenli bir yapay zeka ve bulut bilişim platformu sunarken, aynı zamanda müşterilerin daha güçlü analitik modeller için daha büyük veri havuzlarına erişmesini sağlayacak. Yeni özellikler ilk etapta Amerika Birleşik Devletleri, Hollanda ve İrlanda’da kullanıma sunulacak ve ardından daha geniş bir coğrafyaya yayılacak.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Bir Cevap Yaz

Yerel Haber Hakkında

Bir Cevap Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *