«
  1. Anasayfa
  2. Ekonomi
  3. Tarımda sürdürülebilirliğe ve verimliliğe katkıda bulunacak projeye TÜBİTAK desteği

Tarımda sürdürülebilirliğe ve verimliliğe katkıda bulunacak projeye TÜBİTAK desteği

tarimda-surdurulebilirlige-ve-verimlilige-katkida-bulunacak-projeye-tubitak-destegi.jpg

Teknofest 2023 kapsamında Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ve TÜBİTAK Başkanı Hasan Mandal’ın katılımıyla gerçekleşen törende desteklenen projeler arasında gösterilerek tanıtılan “Türkiye Tarımsal Üretiminde Küresel İklim Değişikliğine Uyumlu Sürdürülebilir Tarım Teknolojileri Platformu” projesi, tarımda sürdürülebilirliğe ve verimliliğe önemli katkılarda bulunacak. 

Projenin 94.2 milyon TL bütçe ile yürütüldüğünü belirten Tekfen Holding Tarımsal Sanayi Grubu Başkan Yardımcısı Ahmet Eren,  “Toros Tarım’ın 2,18 milyon TL, Tekfen Tarım’ın ise 2,35 milyon TL bütçe ile desteklendiği proje ile geliştirilecek olan mikrobiyal ürünün sürdürülebilirlik ve tarımda verimlilik konusunda önemli bir rol oynayacağına inanıyoruz” dedi.

Toros Tarım ve Tekfen Tarım’ın katkısıyla Erciyes Üniversitesi öncülüğünde yürütülen “Türkiye Tarımsal Üretiminde Küresel İklim Değişikliğine Uyumlu Sürdürülebilir Tarım Teknolojileri Platformu (S-ATP)” projesi, TÜBİTAK 1004-Mükemmeliyet Merkezi Destek Programı kapsamında desteklenmeye hak kazandı. Toros Tarım ve Tekfen Tarım’ın üzerinde iki yıldır çalıştığı proje, kamu ve sanayi kuruluşları ile üniversitelerin bir araya gelerek Yeşil Mutabakat hedeflerine uygun projeler geliştirmesini destekleyen programa yapılan başvurunun ardından değerlendirme sürecinden başarıyla geçti. Teknofest 2023 kapsamında Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ve TÜBİTAK Başkanı Hasan Mandal’ın katılımıyla gerçekleşen törende desteklenen projeler arasında gösterilerek tanıtılan proje, tarım sektörünün sürdürülebilir teknolojilerle gelişimine katkıda bulunacak.

Besin değeri yüksek daha fazla ürün elde edebilmenin yollarını araştırmalıyız

Tarım sektörünün, su ve enerji kaynaklarının azalması, sıcaklıkların artması gibi nedenlerle iklim değişikliğinden en çok etkilenen sektörlerden biri olduğunu ifade eden Tekfen Holding Tarımsal Sanayi Grubu Başkan Yardımcısı Ahmet Eren, “Tarımda verimliliği artırırken toprağı ve doğal tarım kaynaklarını korumanın önemi her geçen gün -öne çıkan  konulardan biri haline geldi. Hızla artan dünya nüfusunun ihtiyacı olan yeterli ve kaliteli gıda maddesini temin etmek açısından tarımda sürdürülebilirlik, oldukça önem kazandı. Bu nedenle tarım-gıda tedarik zincirinin tüm aktörleri, daha az kullanarak daha fazla ve daha kaliteli ürün üretmek zorunda. Ekilebilir alanlarımızı daha iyi değerlendirerek aynı alandan, besin değeri yüksek daha fazla ürün elde edebilmenin yollarını araştırmalıyız” dedi.

Tarımda verimlilik konusunda önemli bir rol oynayacak

Bu amaç doğrultusunda 2021 yılında yapılan çağrı ile farklı kurum ve üniversitelerin iş birliğinde oluşturulan konsorsiyumla Türkiye Tarımsal Üretiminde Küresel İklim Değişikliğine Uyumlu Sürdürülebilir Tarım Teknolojileri Platformu’ projesine başlandığını kaydeden Eren, “94.2 milyon TL bütçe ile yürütülen projeye TÜBİTAK tarafından da Toros Tarım adına 2,18 milyon TL, Tekfen Tarım adına ise 2,35 milyon TL bütçe desteği verilecek. Toros Tarım’ın ortak paydaşlarla birlikte yaptığı çalışmalar sonucunda geliştirilecek olan mikrobiyal ürünün sürdürülebilirlik ve tarımda verimlilik konusunda önemli bir rol oynayacağına inanıyoruz. Tekfen Tarım ise Sürdürülebilir Topraksız Tarım Teknolojileri projesi ile platformda yer alıyor. TÜBİTAK 1004 Programı ile yükseköğretim kurumları araştırma altyapılarının, Ar-Ge ve tasarım merkezleri, kamu Ar-Ge birimleri ile iş birliği yaparak ihtisaslaşması ve mükemmeliyet merkezi haline gelmesi için bilimsel nitelikli, ticarileşme potansiyeli yüksek araştırma programları destekleniyor. Bu anlamda biz de Toros Tarım Ar-Ge Merkezi ve Grup şirketlerimizden Tekfen Tarım ile birlikte, Erciyes Üniversitesi’nin ana yürütücülüğünde hayata geçirilen ‘Türkiye Tarımsal Üretiminde Küresel İklim Değişikliğine Uyumlu Sürdürülebilir Tarım Teknolojileri Platformu’ projesine tüm Ar-Ge birikimimiz ve teknolojik gücümüz ile destek veriyoruz” dedi.

Desteklenen projeler Teknofest 2023’te tanıtıldı

Projenin TÜBİTAK tarafından yapılan değerlendirme sonucu desteklenmeye hak kazandığını vurgulayan Eren, “Araştırma Programı Yürütücü Kuruluş olarak yer aldığımız projenin, yapılan başvurunun olumlu değerlendirilmesi sonucunda TÜBİTAK’ın destekleme programına alınması bizleri çok mutlu etti. Teknofest 2023 kapsamında Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Sayın Mustafa Varank ve TÜBİTAK Başkanımız Hasan Mandal’ın katılımıyla düzenlenen organizasyonda projemiz desteklenmeye hak kazandı. Bu bizler için gerçekten çok onur verici. Mikrobiyal ürün geliştirilmesi konusunda çalışmalar yürüttüğümüz projenin hazırlık ve başvuru sürecine katkı sağlayan tüm çalışanlarımıza teşekkür ediyorum. Proje ile ülkemizin daha sürdürülebilir teknolojilerle tarım sektörünü güçlü bir şekilde geleceğe taşımasına katkıda bulunuyoruz” diye konuştu.

 

Toros Tarım Araştırma, Planlama ve Koordinasyon Genel Müdür Yardımcısı Nermin Aka ise, sürdürülebilir tarım için her zaman ilklere imza atan Toros Tarım’ın, sektöründe öncü faaliyetlerle çalışmalarını yürüten Tekfen Tarım ile böyle katma değeri yüksek bir  platformda birlikte  yer almasından  memnuniyet duyduklarını belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:  “Yeşil mutabakat ve sürdürülebilir iklim eylemleri ekseninde  kamu, üniversite, özel sektörün dahil olduğu öncül araştırma altyapıları arasında iş birliğinin artırılmasını sağlayacak paydaşların tüm yetkinliklerini birlikte kullanılabileceği bu çalışmada yer almak bizler büyük bir gurur kaynağıdır. Ortak altyapıların kullanılması, katma değeri yüksek akademik çıktı ve ticari ürünler elde edilmesi konusunda büyük önem taşıyan ve AR-GE Müdürümüz Didem Tümük tarafından yürütülen projeye Toros Tarım olarak Erciyes Üniversitesi ve Çukurova Üniversitesinden değerli akademisyenlerle birlikte ‘Tarımsal Açıdan Önemli Mikroorganizmaların Geliştirilmesi’ çalışmamız ile katkıda bulunacağız. Tekfen Tarım tarafında ise Ar-Ge Müdür Yardımcısı Dr. Taner Bozkurt ‘Sürdürülebilir Topraksız Tarım Teknolojileri’ projesini Erciyes Üniversitesi ve Akdeniz Üniversitesi iş birliği ile gerçekleştirecek.”

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Bir Cevap Yaz

Yerel Haber Hakkında

Bir Cevap Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *